Početna
Svete mise
Župa
Crkva
Kapela
Škola
Povijest
Majčin dan
Galerija

Kontakt

CRKVA SVETA TRI KRALJA

Župna crkva, crkva Sveta Tri Kralja, smjestila se na vrhu brijega u Velikoj Erpenji. Ime sela Velika Erpenja djelomično je mađarskog porijekla, a znači „veliki jagodnjak“.


Crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji

Crkva je barokna. Izgrađena je u 17. stoljeću, a dao ju je izgraditi grof Mirko Erdödy, posjednik dobara Velike Erpenje. Drveni zvonik je danas zamijenjen zidanim, te je pokriven bakrom. Crkva ima tri zvona, takozvana cinkuša. S unutrašnje strane zidovi crkve su oslikani.


Crkva Sveta Tri Kralja

Na velikom koru nalaze se orgulje koje su kupljene 1847. godine darovima naroda i zemaljskih vladara. Orgulje imaju 8 registara od kojih trenutno rade njih 5. Nemaju samostalnog pedala zbog skučenosti prostora, ali imaju kopel koji povezuje prvu oktavu iz manuala i to samo devet nota. Kao što je to bio običaj u gradnji orgulja onog doba, orgulje imaju skraćenu Bachovu oktavu.
Također postoji i mali kor koji danas nije u funkciji. Glavni oltar, oltar Sveta Tri Kralja, je drveni i oslikan je. Crkva posjeduje još tri drvena oltara. Oltar posvećen Prečistom Srcu Marijanskom ima kip Blažene Djevice Marije s djetetom.


Oltar Prečistog Srca Marijanskog

Dok su druga dva oslikana. Posvećeni su Svetom Franji Ksaverskom (na strani Evanđelja), te Svetom Izidoru (na strani Poslanice).
Također, crkva posjeduje vrijedne klupe za sjedenje (klecala). Klecala su drvena, a o njihovoj vrijednosti govori podatak da su pod zaštitom ministarstva kulture Republike Hrvatkse.


Klecala

Ispod crkve nalazi se mjesno groblje. Nekad je groblje bilo oko same crkve, a danas su u blizini crkve ostale samo tri grobnice i spomenik novijeg datuma. Najznačajnija je grobnica Justine Mihanović Petropoljske, majke autora hrvatske himne - Antuna Mihanovića. Upravo je mjesto Justininog posljednjeg počivališta povod osnivanja spomen područja hrvatskoj majci na tom brdu.


Mjesno groblje
©2007 Župa Velika Erpenja